18. srpna 2017 v 22:10 | Kari
|
Chtěla bych toto téma týdne věnovat cukru. Ano cukru..Tomu poslednímu zrnku cukru.
V posledním měsící jsem se hodně začala zajímat o stravování. Ať už to bylo vyzkoušení jednoho týdne jako vegan, nebo "počítání kalorii". S tím co jsem se za tu dobu dozvěděla o cukru a o celém tajemství hubnutí bych vám nyní chtěla předat. Sledovala jsem spoustu filmů, taky jsem dostávala hodně rad od trenérů z fitness centra no a dokoce i od mojí mamky..Vážně se v tom vyzná! A tak bych vám chtěla zdělit, že pokud chcete zhubnout... strava hraje VELKOU roli.
Cvičíte jako blázen, nebo si říkáte, že jste moc líní aby jste cvičili a "šťítná žláza k tomu moc nepomáhá"... Taky jsem si myslela, že lidé s nadměrnou váhou mají třeba problém se šťítnou žlázou, ale moje kamarádka ma "tu špatnou" po které se hodně přibírá a víte co? Je hubená. Protože chodí cvičit a stravuje se tak jak má. Trenér mi říkal, že jídlo je 80% úspěchu a ano je to tak.
Víte, že normální člověk (i když má "zdravou stravu" z obchodu....teda tu nezdravou, která se tváří jako zdravá a dejme si příklad -MUSLI) sní denně 40 kostek/lžiček cukru. Jedna lžička cukru jsou zhruba 4 gramy cukru.
No a co ten cukr vlastně je?
Máme čtyři druhy cukru.
Glukózu, laktózu, fruktózu a to zlo jménem SACHARÓZA.
Glukóza je například v pečivu, či těstovinách. Laktóza zahrnuje všechny mléčné výrobky jako jsou sýry, mléka, jogurty atd... Fruktóza byla kdysi hodně vzácná, protože se nacházela třeba v medu, nebo v ovoci. Tedy ji považovali za typ cukru, který je pro tělo dobrý. A dnes? Dnes máme fruktózu skoro všude. Poškozena člověkem tělu vadí. A jestli si říkáte, jak to poznám? Pokud zkusíte jídlo a je sladké..je na vinně FRUKTÓZA.
Sacharóza je naopak složena z 50% glukózy a z 50% fruktózy.
Pojďme si říct, co udělá člověku jedna lžička cukru po spolknutí.
Cukr-tedy sacharóza (jak jsme si řekli je z 50%glukóza a z 50% fruktóza) putuje přímo do jater. Ano do jater. (Zajímavý fakt, který jsem třeba nevěděla.) V játrech se sacharóza rozdělí na dvě části. Tedy na glukózu a fruktózu. Glukózu můžeme považovat za tu dobrou, protože játra ji regulují a vytváří z ní energii, nebo si ji uskladní (tu energii) jako "baterky" na později. Fruktózu játra nedokáží regulovat (začne se měnit na tuk) a tak putují volně v játrech a nebo se dostavají do krve. Pokud se v játrech objeví hodně fruktózy (tedy je v játrech hodně tuku) začnou játra samy vylučovat svůj obsah a to pro naše tělo znamená, že buňky odtamtud jsou poškozené, nebo umírají. Pokud se frukóza dostává do krve často, může docházet k infarktům, nebo například k obezitě.
Závěrem teda je,
že z cukru vzniká obezita, cukrovka typu 2, nebo srdeční potíže. Na konzumaci cukru reaguje i náš mozek. Pokud je hladina glukózy stálá, náš mozek funguje úžasně. (Tak jak má fungovat) Je výkonější a vy si příjdete takoví "čílí". Na druhou stranu pokud hladinu glukózy v těle meníme (konzumujeme hodně cukru), tedy hladina glukózy není stálá dochází k tomu. že náš mozek nepracuje tak jak má.
Takže si musíme rozmyslet, jestli denně budeme jíst cereálie, pít džusy, colu a další nezdravé či jak se tváří "zdravé" věci z obchodů... Pokud nám to vážně stojí za risk ztratit krásu našeho těla, ztratit možnost dokázat myslet víc, ztratit tím zdravou funkci vašeho srdce, kazit si vzhled pokožky (akné), nebo vaše, teď ještě krásné, zuby. Za všechny tyhle příznaky mohou naše játra. Ale nedělaly by to, pokud bychom jim my sami nedávali cukr. A nedovolte pitomému zrnku cukru, aby jste nanáviděli vaše tělo...Nedovolte, aby to zašlo příliš daleko!
A říkáte si jak je možné, že počítáte každou kalorii v jídle a stále nehubnete? A pravdou je, že to není o kaloriích, ale o cukru. O tom, kolik gramů cukru denně jíme a dělá nám to právě ten NEZDRAVÝ TYP CUKRU, který se nachází v očividně "ZDRAVÝCH POTRAVINÁCH V OBCHODECH" Ale kdybychom odstranili z regálů vše co obsahuje cukr. Zůstali bychom na 20% potravy z obchodu.
Dokonce jsem se dívala na jeden "experiment".
A dám vám to teď jako příklad, aby jste to pochopili.
Můž, který jedl zdravou stravu (zdravé cukry- což jsou cukry z oříšků, ryb, avokádo atd..) denně měl příjem asi 2300 kalorií. Po dobu 2 měsíců se rozhodl jíst stravu, která se tvářila jako zdravá (musli cereálie, smootie, ovocné džusy atd...) Za ty dva měsíce přibral 8 kilo. Přes přicho nabral dalších 10cm. Jeho tvář byla samý pupínek. Byl unavenější, doprovázelo to všechno změny nálad, vypadal oplácanější, jeho játra vylučovala svůj obsah- buňky byly poškozené, nebo umíraly. A to vše způsobil ten nezdravý cukr. A víte co mě dostalo? Když na konci řekl, že jeho denní příjem za ty dva měsíce byl taktéž 2300 kalorií.
Otázkou je..
Byly by tady všechny ty nemoci, kdyby tady nebyl cukr? A jestli se sami sebe teď ptáte..Tak co mám teda sakra jíst? Je to vážně moc těžké a ani já sama to ještě moc nepobírám, ale chtěla jsem vám sdělit všechny ty informace, které se za poslední dobu ke mě dostaly. Tak snad vám to trošku rozsvítilo o těch zrnkách cukru. Tím neříkám, že se cukru úplně vzdávám. Někdy je to potřeba! Ale s mírou <3 Je to něco jiného, než na co jste u mě zvyklí, ale snad se článek líbil :)
Zdroje všech obrázků: TUMBLR
-xoxoKari
S týmto článkom súhlasím a môžem to potvrdiť... Mala som nadváhu a keď som chcela zhodiť, začala som s cvičením a prestala s konzumáciou cukru. Podarilo sa dosiahnuť ideálnu váhu